Inspiratie

Boeken & tips

Tips

^

Financiële ondersteuning SFPK
Vroeger was je vaak vergevorderd – in leeftijd of loopbaan – voor je professionele hulp zocht bij de planning van je carrière. Tegenwoordig maken steeds meer professionals uit de creatieve en culturele sector gebruik van een loopbaan coach om hen te begeleiden bij hun loopbaan vragen en -wensen. Het Sociaal Fonds Podium Kunsten (SFPK) biedt financiële ondersteuning aan organisaties die deelnemer zijn van het SFPK: Nederlandse Associatie voor de Podiumkunsten (NAPK), (Vereniging van Nederlandse Orkesten (VvNO) en VsCD-theaters die zijn aangesloten bij Sociaal Fonds Nederlandse Podia.

Kijk hier voor de voorwaarden en mogelijkheden om voor ondersteuning door het fonds in aanmerking te komen. 

^

Wertuig PPO
Werk je bij de Orkesten, Poppodia, Festivals of de Nationale Opera & Ballet? Of werk je in loondienst bij een dans-, muziek- of theatergezelschap? Dan kun je kosteloos gebruikmaken van een Individuele Loopbaan APK.
In drie gesprekken van anderhalf uur met een loopbaancoach reflecteer je op jouw ontwikkeling, jouw loopbaanwensen en maak je zo nodig plannen om die wensen te realiseren. Zo ben je goed voorbereid op de uitdagingen die op je pad komen in jouw vak, op een arbeidsmarkt die steeds in beweging is.

Kijk voor meer informatie op werktuig PPO.

Boeken

^

De Creatiespiraal- natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid
Zoals er in de natuur een vaste route is van bloesem naar vrucht, zo is er volgens Marinus Knoope een natuurlijke weg waarlangs mensen tot realisatie komen van wat er in de kern reeds aanwezig is.
ISBN 978 90 8046771 2

^

The Artist’s Way – Vind je eigen inspiratie
Julia Cameron beschrijft in dit werkboek een praktische methode om in twaalf weken de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan, op te heffen. Een waardevolle en inmiddels wereldwijd door velen beproefde methode om (weer) in contact te komen met je eigen creativiteit.
ISBN 90 6038 482 2

^

Loopbaanzelfsturing- Bezieling en vitaliteit
Adriaan Hoogendijk beschrijft in dit praktische handboek zijn methode voor het zelf richting geven aan je loopbaan. Vanuit verschillende invalshoeken en door middel van vragen, opdrachten en instrumenten breng je in kaart wat je precies wilt creëren, wat je vitaliteit oproept en hoe je loopbaan zo veel mogelijk kan aansluiten bij wat jou fascineert.
ISBN 978 90 470 0073 0

^

Hart aan het werk – voorkom burnout
Carien Karsten omschrijft helder en analytisch over het stellen van een diagnose, de impact van stress op het lichaam, de manier waarop je de situatie of gebeurtenis interpreteert en verwerkt. Met veel oefeningen en testjes om zelf je ontwikkeling te volgen.
ISBN 978 90 389 1788 7

^

Een levensregel voor beginners- Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven
In dit boek past Wil Derkse de moastieke geloften toe op het leven binnen organisaties en gaat in op benedictijns leiderschap (mensen stimuleren tot groei), benedictijnse ’tijdsmanagement’: de moeilijke kunst van het beginnen, de nog moeilijker kunst van het ophouden, en de moeilijkste kunst van het vinden van de juiste houding tussen beginnen en het ophouden, waardoor je het nooit meer ‘druk’ hebt.
ISBN 90 209 4184 4

^

Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s- De belangrijkste loopbaan- en levensvragen van millennials
In dit boek beschrijft Nienke Wijnants herkenbare dilemma’s van twintigers en dertigers die in het zogenaamde spitsuur van hun leven zitten: keuzestress, sociale vergelijking en zingevingsvragen komen aan de orde. Ze geeft bruikbare tips en adviezen. Het boek is niet alleen geschikt voor millennials, maar ook voor de werkgever of leidinggevende aan deze generatie.
ISBN 978 90 446 3990 2

^

Het schrijven van een C.V. – een gedicht uit verzamelde gedichten van Wislawa Szymborska
ISBN 978 90290 88305

Het schrijven van een CV

Wat moet je doen?
Je moet een aanvraag indienen
en bij die aanvraag een c.v. insluiten.

Ongeacht de lengte van het leven
moet het c.v. kort zijn.

Bondigheid en selectie zijn verplicht.
Vervang landschappen door adressen
en wankele herinneringen door vast data.

Van alle liefdes volstaat de echtelijke,
en van kinderen alleen die welke geboren zijn.

Wie jou kent is belangrijker dan wie jij kent.
Reizen alleen indien buitenlands.
Lidmaatschappen waarvan, maar niet waarom.
Onderscheidingen zonder waarvoor.

Schrijf zo alsof je nooit met jezelf hebt gepraat
en altijd ver uit je eigen buurt bent gebleven.

Ga zwijgend voorbij aan honden, katten, vogels,
rommeltjes van vroeger, vrienden, dromen.

Liever de prijs dan de waarde,
de titel dan de inhoud.
Eerder nog de schoenmaat dan waarheen hij loopt,
hij voor wie jij doorgaat.

Daarbij een foto met één oor vrij.
Zijn vorm telt, niet wat het hoort.
Wat hoort dan?
Het dreunen van de papiervernietigers.

Zet de eerste stap

Ben jij bereid jouw vragen en wensen serieus te nemen en spreekt een betrokken, alomvattende en professionele begeleiding je aan? Wacht dan niet tot iemand anders je in beweging brengt, maar zet zelf de eerste stap! Neem contact met mij op voor vragen of het plannen van een kennismakingsgesprek.

Impact hebben is iemand anders helpen op een duurzame manier. Zodat anderen later zeggen: ja, dat is voor mij destijds een omslagpunt in mijn leven en ontwikkeling geweest.

-Gabriël Anthonio-